7 carti ale anului 2018 care “te obliga” sa faci o schimbare in viata ta

adult blur books close up

Am fost provocata ca timp de 7 zile sa daruiesc o coperta a unei carti dragi care trebuie sa fie fara recenzie si exact, fara comentarii din partea referentului. Deci ar fi trebuit ca in fiecare zi sa «provoc» un prieten ori un coleg care este pasionat de lectura sa se alature si sa urmeze aceasta initiativa care intre timp a devenit internationala. Citesc in social media ca oameni de pe toate continentele au acceptat provocarea. Invitatia aceasta a venit cam tarziu pentru ca deja aveam scrisa aceasta postare pe care cineva o asteapta cu nerabdare ca sa se inspire din cartile pe care le-am citit peste an si care m-au ajutat sa ies la liman.

Din pacate nu am timp sa citesc literatura artistica. Suntem in secolul vitezei si ne perindam de la un proiect la altul. Alergam dinspre casa la serviciu si invers. Ne rupem in zece sa ducem copiii la activitati extrascolare. In weekend o facem pe Don Quichotte si luptam cu problemele nerezolvate de peste saptamana. Printre acestea sunt curatenie, gatit, spalat, cumparaturi si daca mai este ceva energie ne facem timp si pentru o cina cu prietenii. Cand Doamne sa mai citesti? Am gasit in schimb timp anul acesta pentru unele carti de specialitate, ori hai sa ii zicem mai corect: motivationale. Printre ele s-au strecurat si 2 carti scrise de conationali de ai nostri de la Chisinau. De ce am citit multe carti motivationale? Pentru ca mi-am dorit o schimbare. Aceasta nu vine imediat ce termini cartea. Iti mai ia cateva luni ori un an sau doi pana te trezesti ca ti-ai schimbat viziunile asupra unor lucruri din viata ta care te cam rod la creier. Hai sa vedem lista:

  1. Bestseller “Mind Over Mood” Aceasta carte am citit-o la inceputul anului. Mi-a luat cam 4-5 saptamani sa o termin. Este despre cum tii mintea in frau ca sa nu o ia razna. Cartea contine studii de caz menite sa te ajute sa intelegi niste lucruri elmind over moodementare din viata, situatii de care te ciocnesti si te impacientezi crezand ca nu mai sunt solutii de izbanda si gata e sfarsitul lumii. Dupa ce am citit aceasta lucrare, mi-am creat un nou motto al vietii: «Nu exista probleme fara solutii». Eu am imprumutat cartea de la biblioteca publica, dar daca vrei poti sa o cumperi deoarece are pagini unde sa faci notite despre ce se intampla in viata ta si ce solutii crezi ca sunt. Am notat aceste «solutii» intr-un caiet. Studiile de caz te ajuta sa intelegi ca ai putea sa faci ceva diferit ca sa o scoti cumva la liman, fie ca e vorba de probleme de sanatate, neplaceri la serviciu, frici peste care nu poti trece sau pur si simplu senzatia ca nimic nu iti iese iar tu depui suficient efort. As putea sa o numesc cartea anului deoarece m-a impresionat mult si m-a dat un pic peste cap. Cateva luni bune dupa am motivat si pe altii sa o citeasca. Am inceput cu managerul meu:).
  2. «Binbinee», de Igor Guzun. Este o carte pe care am citit-o in doua nopti. Am devorat-o ca pe o paine proaspata scoasa de mama din cuptor. Nici nu am simtit ca am ales lectura in schimbul somnului. Este o carte plina de optimism, despre bine, bun, bunatate si bunavointa! Daca ar fi mai mica zau ca as purta-o ca pe un decalog in geanta si as rasfoi paginile ei cand sunt cu moralul la pamant. Autorul este unul dintre cei mai indragiti profi de la Facultatea de Jurnalism de la Chisinau al carui discipol am fost si eu vreo 14 ani in urma. Dupa ce am descoperit aceasta carte am fost inspirata sa scriu multe postari pe blog despre ce inseamna BINE. Pentru mini recenzie, da click aici.
  3. confidence code“The confidence code: the science and art of self-assurance–what women should know”. Cartea este un ghid care te ajuta sa intelegi cat de importanta este increderea in fortele proprii. Nu astepta ca ceilalti sa faca ceva pentru tine. Apuca-te tu de treaba! Fa schimbarea de care ai nevoie! Autoarele mentioneaza ca este greu sa te ridici si sa stai in varf cand ai familie si copii, si in acelasi timp sa ai o cariera stralucitoare. Ele vin cu detalii din vietile mai multor femei si demonstreaza inca o data ca cheia succesului este increderea in sine.
  1. Vara cand mama a avut ochii verzi”. Am scris o mini recenzie lavara-in-care-mama-a-avut-ochii-verzi aceasta carte in Iulie. Pentru detalii da click aici. Romanul este scurt si intens si ne ofera pe gratis o lectie de viata: traieste clipa si bucura-te de toate nimicurile pe care le primesti de la viata zi de zi. Ultima parte a romanului este despre o mama bolnava de cancer si un fiu care asteapta impreuna moartea. O tragedie pe care o traiesc impreuna. Sunt momente pe care poate unii dintre voi le-au trait, le traiesc sau le vor depasi in viitor. Nu este o carte usor de digerat, dar te invata niste lectii de la care trebuie sa pleci cu niste rezultate.
  2. triggersTriggers, un bestseller care a zacut 2 ani in noptiera mea. Aceasta carte este scrisa pentru oameni care au nevoie de motivatie, intelegere si metode concrete ca sa isi schimbe cumva viziunile asupra unor lucruri. Cartea mi-a fost daruita de unul din managerii mei dupa ce am fost promovata. Cred ca a dorit sa imi zica ca este loc de mai bine. Aceasta carte ne demonstreaza ca daca nu stim sa detinem control asupra mediului care ne influenteaza, atunci se intampla invers. Daca vrei sa fii un manager mai bun la birou sau o mama mai buna acasa toata lumea trebuie sa vada ca treci prin niste schimbari. Si da, ele ar trebui sa fie pozitive si cand dai din coate oamenii ar trebui sa vada acest lucru!  De aceea ar fi bine sa intelegi care sunt obstacolele de care te ciocnesti si care impiedica realizarea unui tel in viata ta. Inca mai sunt in cautare:).
  3. 4 obsessions“The four obsessions of an extraordinary executive”. Cartea a fost publicata pentru prima data 20 de ani in urma, dar principiile sunt adevarate si astazi. De aceea, am citit-o pe nerasuflate pentru ca sa aflu care sunt cele 4 secrete ale unui CEO. Autorul argumenteaza ca multi lideri isi irosesc timp pretios ca sa devina mai destepti, sa isi faca ei un nume solid, cand de fapt trebuie sa acorde mai mult timp organizatiei pe care o conduc si angajatilor care fac imaginea acesteia. Este din pacate o problema astazi si multi presedinti de companie nu realizeaza acest lucru pierzand astfel talente, oameni de incredere, parteneri sau clienti. Nu stiu de ce am ales sa citesc acest volum, dar tradusa pentru viata unui muritor care nu este presedinte de companie cartea te invata ca actiunile tale sunt foarte importante si iti influenteaza calitatea vietii.
  4. “The secret” – e bine sa citesti aceasta carte in Decembrie ca sa iti mai schimbi unthe secret pic viziunile si sa incepi ca nou (daca poti!) din Ianuarie. Volumul iti arata ca este un secret in orice aspect al vietii tale: bani, sanatate, relatii, fericire si orice alta interactiune o ai cu aceasta lume. Autorii incearca sa demonstreze ca tu esti cel care tine volanul succesului in toate si ca depinde doar de tine cum vor evolua lucrurile. Este un fel de «cum iti vei asterne, asa vei dormi». Deci iarasi se refera la control. Adica totul este in mainile noastre. Atunci cand intelegi asta si mai inveti cum sa detii controlul aceasta revelatie aduce bucurii in viata ta. Posibil! Inca nu am inceput, dar am scris multe idei in caietul de note care urmeaza sa fie aplicate in practica poate din 2019:).

V-am intrigat? Lectura placuta!

Nota: Postarile de pe lylyspencil blog contin doar parerea autorului care ar putea sa nu coincida cu cea a cititorului.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s