Cum i-am spus copilului ca Mos Craciun nu exista?

man in santa claus costume

Nu stiu daca am procedat corect, dar i-am spus copilului meu deja ca Mos  Craciun e un mit inventat de muritori. A fost un pic de dezamagire la inceput, dar acuma e normal si “under control”. Pana anul trecut trebuia sa cumparam 2 cadouri. Unul care vine de la Santa si celalalt de la parinti. Anul acesta am economist un pic chipurile….😂ca pentru Santa nu am mai cumparat.

Stiu ca multi dintre voi au fost in aceasta dilema. Eu am tot evitat cam un an sa ii spun adevarul copilului. Ma faceam ca ploua, ca nu auzeam intrebarea-“mama, exista sau nu Santa?!”. Auzise destule basme la scoala unde sunt tot felul de copii proveniti din toate natiile de pe glob. Dar primele indoieli au aparut cand a inceput sa i se spuna ca de fapt parintii cumpara cadourile pentru mosul si le pun noaptea cand cei mici dorm sub brad. Anul trecut am zis ca nu stiu nimic despre asta, ca mami nu are bani decat de un cadou si ca Mos Craciun isi are inca businessul la Polul Nord. Tot anul trecut, nu prea am avut timp sa fac voluntariat pentru acest mos simpatic si in loc de cadou sub brad i-a pus sub brad un plic cu bani si o scrisorica in care mosulica ii spune ca “poate sa isi cumpere ce vrea ea de acei bani”. De acolo au pornit indoielile. Nu poate mosu sa faca asta si gata! Peste cateva luni a trebui sa recunosc ca mosul este o iluzie creata de oameni. Nu exista sanie zburatoare, cerbii magici sunt doar in filme, la fel si fabrica de jucarii de la Polul Nord, ca nu se strecoara nimeni noaptea prin horn si lasa cadouri sub brad sau pune bomboane in ciorapii de la semineu, etc.

person drawing gnome on white printer paper

Copilul a reactionat pozitiv: «stiam eu»! A fost tare mandra ca “a investigat” bine totul cu prietenii, iar mami doar a trebuit sa confirme banuielile sale. Nu este suparata pe minciuna, pe care o considera frumoasa!

Se spune ca varsta ideala sa le spui “adevarul” este 6-7 ani. Probabil! Insa chiar nu cred ca exista vreo varsta potrivita in acest sens. Daca apar primele suspiciuni si intrebari din partea celui mic trebuie sa iti incepi discursul bine gandit si sa spui adevarul. Desi nu am fost prea pregatita pentru asta a trebuit sa raspund la “detectorul de minciuni”. Astazi la scoala cei mici discuta despre tot ce ii inconjoara: politica, Mos Craciun, joburile parintilor sau alte subiecte de interes major:).

Nota: Postarile de pe lylyspencil blog contin doar parerea autorului care ar putea sa nu coincida cu cea a cititorului.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s