Cu moartea nu te pui. Iar despre asigurarea de viata

person holding pen writing on life insurance paper

Gata, am iesit din sarbatori! Hai sa ne gandim la ceva tare serios! Cu riscul de a repeta ca papagalul un subiect scriu iarasi despre ceva sensibil. De la inceputul anului 2019, citesc in fiecare saptamana despre moldoveni care mor. Tineri. In strainatate. Sunt in Portugalia, Anglia, SUA, Canada sau in orice alta tara din lume. Acestia isi pierd viata in accidente rutiere, fac stop cardiac ori sufera de alte maladii incurabile. Sunt tineri si unii dintre ei abia de apuca sa faca 50 de ani. Cred ca si voi ati citit despre unele cazuri. Unii ati spus “doamne fereste” si v-ati continuat viata, altii au contribuit financiar prin Go Fund Me la ingroparea mortilor, iar o alta categorie s-a gandit ca poate la ei nu se va intampla asa ceva.

Am mai scris despre asta. Am fost si anul trecut marcata de niste evenimente care nu te pot lasa indiferent. Da click aici pentru postarile din 2018 despre acest subiect:

De ce avem nevoie de asigurare? Daca ai copii, sot/sotie gandeste-te la acest tip de asigurare. Stiu ca nu e obligatorie. Stiu ca statul nu te obliga sa te asiguri la fel cum faci cu masina, casa ori alte bunuri materiale. Poti doar sa iti pui o singura intrebare. Ce face familia ta daca mori? O sa planga mult! Apoi, cu ce se vor descurca? Ai cumparat o casa in credit, masina, etc? Cine le plateste daca tu mori inainte sa fi terminat platile? Le platesc copii? Sotul? Sotia? Parintii tai? Cand te gandesti la acest tip de asigurare, vezi cine va fi foarte afectat (inclusiv financiar) de disparitia ta. Da, toti cei dragi vor fi tristi, dar nimeni nu va dori sa iti plateasca datoriile. Le au ei pe ale lor. Dar mai exact, cu ce te ajuta aceasta asigurare:

  • Pentru ca familia ta sa poate ridica o suma oarecare in caz de deces si sa supravietuiasca cumva. Ei nu vor sta cu mana intinsa rugand oamenii in stanga si in dreapta dupa ajutor
  • Cu acesti bani se poate de platit pentru cheltuielile legate de funeralii (sunt foarte scumpe aceste servicii in strainatate), avem nevoie sa platim alte taxe si credite, etc.

Cat trebuie sa investesc? Nu este o intrebare tocmai usoara. Asta depinde de varsta, gen si cam cat poti sa platesti (ce suma vrei sa primeasca ai tai). Poti verifica aceste date si face niste matematica cu un advisor (consilier) care o sa ia in calcul toate bunurile pe care le ai si bineinteles datoriile.

De unde sa cumperi aceasta asigurare? Un financial advisor (consilier financiar) poate sa iti propuna mai multe optiuni dupa ce ati evaluat situatia voastra. Nu uita ca pe masura ce inaintezi in varsta asigurarea te va costa mai mult. La moment poti sa gasesti usor un specialist printre prietenii tai. Nu pot sa dau un nume pentru ca cititorul blogului se afla pe diferite meridiane. Online poti gasi de asemenea diferite ecuatii care te ajuta sa faci niste calcule inainte de a avea o programare cu un expert.

Deci fa vara sanie si iarna caruta, vorba ceea. Stiu ca daca ai sub 40 nu te gandesti inca la pensie, batranete, moarte. Nici eu tare nu ma gandeam o perioada. Dar cand auzi despre cazuri concrete, dureri prin care trec cei de langa tine si mai afli si ce cheltuieli s-au facut incepi sa pui creierul sa gandeasca si sa ia o decizie, in favoarea ta si a celor dragi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s