Povesti despre emigrarea in Canada: “Nu vreau decat sa lucrez, nu sa emigrez!”

freestanding letters near fountain

Vad multe intrebari pe forumuri despre emigrarea in tara frunzei de artar. Am zis sa dau o mana de ajutor celor care vor sa emigreze ca lumea. O sa scriu printre alte postari si detalii despre viata de zi cu zi, despre process, despre cum am pasit pe pamantul fagaduintei, despe greutati, despre lacrimi si bucurii, despre regrete, despre oamenii care mi-au schimbat viata si viziunile, despre esecuri si realizari. 

De cand scriu povesti despre emigrarea in Canada primesc multe mesaje prin care lumea ma intreaba despre cum sa vina aici si sa faca un ban. Multi se gandesc ca ar putea veni in Canada cu pasaport romanesc ca doar viza s-a ridicat din 2018 si romanii pot intra liber in Canada! Oameni buni, Canada  nu-i ca Grecia ori Italia.  Nu-i “zarabotka” (munca de cateva luni) aici.  In Canada nu vii pentru cateva luni sa muncesti apoi sa te intorci in tara sa cheltui banii in 2 timpi si 3 miscari. Si eu tot asa am crezut. Dupa aproape un deceniu sunt tot aici si am ramas desi am emigrat legal ca asa ma gandeam ca trebuie. In “Povesti despre Emigrare”, Partea I & II (postarile pot fi gasite cu ajutorul butonului “cauta”) am scris ca initial si eu m-am gandit ca stau cainii cu colaci in coada pe aici. Dar nu era nici unul cand am aterizat pe aeroport. Nu am avut nevoie de nici o lopata si un sac sa strang dolarii. Am avut nevoie de multa rabdare si vointa si a trebuit (ca si altii!) sa muncesc mult pentru fiecare cent care imi intra in contul bancar o data la doua saptamani. Nu am stat nici o zi pe ajutor social, ca am zis ca mi-a facut mama maini si picioare, am cap pe umeri si pot sa ma descurc.
Mai pe scurt, in Canada vii sa iti pui pirostriile si sa incepi o alta viata. Adica sa traiesti altfel. Da, recunosc ca stiu multe cazuri cand oamenii au venit pe un contract de munca. Au crezut ca se vor face milionari peste noapte si dupa dusi au fost. Nu cred ca le arde sa se mai intoarca. Dar situatiile sunt diferite. La fel cum sunt si categoriile de joburi la care te gandesti sa vii.

Daca tot doresti sa lucrezi, nu sa emigrezi legal, iata care sunt pasii:

  1. Gaseste un angajator sa iti ofere un contract de munca (iti sugerez sa fie macar pe 6 luni, ca sa intelegi si tu ceva)
  2. Primeste si semneaza o oferta de munca (citeste cu atentie toti termenii contractului, inclusiv anexele. Nu trebuie sa te intereseze doar salariul, titlul si data cand incepi sa lucrezi)
  3. Obtine un Permis Temporar de Munca (de la Canada Border Agency – toate detaliile sunt postate online). Unii angajatori se ocupa de acest proces daca tare te doresc in echipa lor
  4. Cand totul e batut in cuie, iti cumperi bilet si aterizezi pe taramul posibilitatilor. Daca angajatorul nu iti asigura cazarea, atunci trebuie sa iti bati capul cu alte detalii importante: unde dormi noaptea, cum ajungi la serviciu (iti cumperi o masina, iei transportul public, mergi pe jos, etc).
  5. Asigurare medicala – nu vrei sa fii bolnav, dar daca totusi se intampla? Daca angajatorul nu iti ofera o asigurare de baza, atunci bate-ti capul si de asta. Facturile de la spital (cand nu esti asigurat) se ridica si la mii de dolari
  6. Nu vorbesti engleza ori franceza? Atunci ori inveti una din ele, ori gasesti un angajator (roman, rus, ucrainean – pentru cei care vorbesc rusa sau romana)
  7. Sugestie bonus: incearca sa vezi daca prin zona sunt niste oameni (prieteni) din tara ta. Niste sfaturi despre ce sa faci la inceputuri ar putea sa fie mai scumpe decat aurul.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s