Avem de toate si nu avem nimic. Ce n-avem in Toronto?

eight person huddling

Acest mesaj este unul general si nu se adreseaza la o persoana ori grup anume. Sa stiti ca nu a fost usor sa postez aceste ganduri. Mi-am zis ca multi nu vor fi de acord cu cele de mai jos, ca o sa mi se dea cu pietre in cap, ca o sa fiu trimisa la origini, etc. Am urmarit evoluatia unora ani la rand. Am sperat ca multe se vor schimba, dar nu prea a fost sa fie. Au fost multe comentarii pe la spate despre comunitatea din GTA (Toronto). Am fost intrebata de zeci de ori de ce ei se deosebesc de comunitatile din alte orase mari si de ce avem asa de multe grupusoare care sunt foarte diferite, dispersate si nu se inghit…. AAAA, nu stiu de ce!
In Toronto avem multe, foarte multe posibilitati:

 • Avem 3(!) asociatii (care organizeaza diverse evenimente)
 • Avem moldoveni bine scoliti (atat acasa, cat si in Canada – adica dupa ce au facut o facultate acasa, au mai terminat una si aici. Unii nu s-au oprit din invatat nici acu)
 • Avem oameni de calibru, talente multe (talente din RM care au emigrat spre o viata mai buna)
 • Avem o trupa de dans popular (care participa la mai toate evenimentele culturale)
 • Avem cantareti si instrumentisti iscusiti (foarte buni si la mare cautare)
 • Avem evenimente cultural-distractive minunate (care nu se mai fac nicaieri in Canada si pot sa concureze cu cele de acasa)
 • Avem un consulat onorific (ambasada e in Ottawa)
 • Avem copii talentati care participa la evenimente sportive internationale si vin acasa cu medalii de aur
 • Avem oameni care sunt permanent ocupati pentru ca se impart intre 2 joburi (acestia s-au afirmat in domeniul lor si sunt specialisti foarte apreciati)
 • Avem oameni gospodari care fac toamna vin si pun muraturi (acestia respecta traditiile populare preluate de la parinti si bunei)
 • Avem talente care fac design si isi ridica apoi propriile case
 • Avem oameni care si-au deschis un business (sunt apreciati pentru curaj, talent si pentru ca isi fac clientii fericiti)
  Dar ce n-avem? Nu suntem uniti. Suntem repartizati pe grupusoare. “Il cunosc, dar nu-l prea inghit”. “Nu-mj place ca la ultimele alegeri a tinut cu cutarica, da eu voiam cu bulica”. “La concertul ala de la Craciun la restaurant nici nu a vorbit cu mine, era cu nasul pe sus”, “Si-a cumparat o noua casa si nu a zis nimic, a tacut chitic”, “Face mai multi bani ca mine, dar eu ce-s prost”? si asa mai departe.
  Parca avem de toate! Dar nu avem nimic….
Advertisements

4 thoughts on “Avem de toate si nu avem nimic. Ce n-avem in Toronto?

 1. Eu personal cred in ideia comunitatii ca cea a familiei; adica, ne purtam cu prietenii si vecinii, adica moldovenii pe care-i cunoastem de parca ar fi membri ai familei mele. Astfel, ce mi place mie ofer si lor. Si atunci cind se face ceva fara conditii, insa cu multa inima si libertate de alegere, lumea se stringe..

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s