Suntem pe cont propriu – 12 probleme de care se confrunta diaspora

build builder construction equipment

Ati observat probabil ca se mai gandeste politicul la diaspora din cand in cand. Cel mai des inainte de alegeri. Viitorii deputati care vor reprezenta diaspora in Parlamentul de la Chisinau incearca din rasputeri sa afle care sunt problemele acestora ca sa stie cum sa le abordeze. Si daca ei pe bune se gandesc la asta, le dau “o mana de ajutor” ca sa nu isi piarda timpul pretios.

 1. Diaspora nu mai poate vota cu pasaportul expirat. Multumim Comisiei Electorale Centrale si Curtii Constitutionale (CC) ca “si-au batut” tare capul pentru aceasta. Buletinul de identitate al acestor cetateni este un act nul (egal cu zero). Aici pute rau a discriminare, dar se pare ca asa va trece caravana. (Nota: la alegerile din 2016 diaspora a putut vota in baza pasapoartelor expirate si CC nu a zis ca e impotriva legislatiei). Daca oamenii astia pot trimite online bani acasa, de ce nu ar putea vota tot asa de repede, ah?
 2. Diaspora trimite bani acasa, tine bine PIB-ul tarii de bastina, dar nu sunt considerati deja de catre unii politicieni cetateni ai RM din simplu motiv ca ei nu traiesc acolo si nu au idee despre ce se intampla acasa. (Ups: diaspora citeste si se uita mai des la stiri decat matusile carora li s-a uns ochii cu un adaos la pensie, un ceas de perete si hrisca). Parlamentul isi bate capul de diaspora doar in campania electorala. In rest, diaspora e pe cont propriu. Se ajuta de unii singuri. Avem deputati care lupta pentru binele diasporei? Nu am auzit! Ii vedem venind in vizita in acasta perioada si incearca sarmanii din rasputeri sa inteleaga ce vrea de fapt diaspora. Dar hai sa fim optimisti. Dupa 24 februarie 2019 vom avea totusi 3 deputati!
 3. Mortii din diaspora. Religia crestin-ortodoxa nu permite ca trupurile neinsufletite sa fie incinerate (proces mult mai ieftin). De aceea, diaspora se descurca cum poate. In aceste cazuri dureroase, prietenii ajuta cu bani si din donatii se acopera toate cheltuielile care ajung la mii de dolari uneori. La fel se face si cu cei care au probleme grave de sanatate si sunt trimisi sa moara in Moldova, caci acolo e mai ieftin;
 4. Ambasadele, oficiile consulare sunt departe la propriu si la figurat de acesti cetateni. Acestea sunt deschise in puncte strategice, gen Ottawa in Canada. Dar asta nu inseamna ca cei mai multi conationati traiesc acolo. In consecinta, omul nostru trebuie sa faca sute de kilometri pentru a face o confirmare, a ridica o tidula, etc. Ma gandesc cum am putea sa simplificam acest proces ca doar suntem in era internetului bun. Ambasada RM din Canada s-a mai implicat in multe actiuni si a fost activa, altele din Europa s-au facut ca ploua;
 5. Pierderea identității si a limbii romane. Oameni care formeaza asa zisa diaspora economica sunt de regula persoane care au plecat in strainatate cu gandul ca vor munci cateva luni si se vor intoarce acasa. Dar timpul a trecut si cateva luni au devenit ani! Este vorba de diaspora din Europa si tarile CSI, ca astia din SUA si Canada au emigrat legal si nu vor sa se mai intoarca acasa nici dupa zeci de ani. Ma refer aici la tineri care au venit cu urmasii lor in brate, ori au nascut in strainatate altii. Unii parinti vorbesc cu cei mici in romana sperand ca asa vor conserva traditiile si limba, dar asta nu este suficient din pacate, mai ales ca ei isi petrec 90% din timp la scoala, gradinita ori alte activitati sportive sau artistice. Auzi copii care vorbesc in 3 limbi. Romana e pe locul 3. Iar cei mici stiu cel mai bine sa pronunte interjectiile si prepozitiile in romana;
 6. Probleme juridice. Aceasta lista este lunga: legalizarea ori confirmarea unor acte. Multi moldoveni nu isi pot lua liber de la serviciu din motiv ca lucreaza 7 zile din 7,  ori nu se pot deplasa pe distante lungi, etc.
 7. Desi suntem in secolul 21, inca mai discutam despre trafic de fiinte umane, munca in conditii inumane, sechestrarea de pasapoarte si munca neremunerata ori ore interminabile de lucru. Se intampla cu oamenii nostri care nu au fost prea informati despre conditiile la care se expun si au avut incredere in firmele care le-au promis ca o sa se faca milionari in cateva luni de munca in Europa. Acestia devin sclavi, ori se intorc acasa fie fara bani sau grav bolnavi;man wearing brown suit jacket mocking on white telephone
 8. Recunoasterea studiilor si a diplomelor obtinute in RM este o alta problema. Actele moldovenesti nu sunt recunoscute in tari straine. Nu avem un cadru juridic bilateral la acest moment, iar diaspora se descurca cum poate. Unii isi pun diplomele moldovene in cui si se pun cu burta pe carte (adica fac facultatea de la zero), iar altii accepta meserii nepotrivite calificarii lor. Mai este o parte care incearca totusi sa isi echivaleze diplomele obtinute acasa. In Canada spre exemplu, moldovenii sunt nevoiti sa expedieze universitatilor de la Chisinau cereri prin care acestea trebuie sa confirme validitatea unor diplome, in scris, prin documente sigilate (in engleza sau franceza). Acestora li se mai cere sa confirme si ce anume au studiat pentru ca insitutia care face echivalarea sa poata sa decida ce sa faca cu acesti candidati, cate cursuri de pregatire sa le mai dea aici ca in sfarsit sa poata obtine si o diploma canadiana. Am constatat ca multe universitati nu ofera acest serviciu nici daca ii platesti (nota: programul analitic). In alta ordine de idei,  am mai avut ocazia sa inteleg ca unele companii care fac background check pentru angajarea la munca (verificarea studiilor), nu sunt in stare sa verifice unele diplome ale specialistilor nostri care au fost obtinute la Chisinau. Deci nu cunoastem engleza acolo la administratia universitatilor? Ca nu stiu ce sa cred!
 9. Lipsesc acordurile de protectie sociala dintre RM si tara adoptiva. Hai ca astia din Canada vor primi o pensie, dar cei care muncesc in Italia, Germania, Portugalia, etc, ce fac? Se gandeste vreun deputat la asta?
 10. Nici pana in prezent nu se stie cati oameni sunt in diaspora. BRD vehiculeaza cifra de 800 de mii, iar presa crede ca e vorba de peste un milion de moldoveni. Cati sunt totusi? Ce spun recensamintele pe care s-au cheltuit bani grei? S-a aflat rezultatul ecuatiei?
 11. Problematica coletariei. Chestiunea e mai delicata in Europa. Nu exista o procedura privind transportarea legala a marfurilor, coletelor de sarbatori. Fiecare face cum il taie capul. Lumea se cearta si injura pe Facebook si astfel iti dai seama ca la acest capitol avem mari probleme. Aceasta discrepanta in sistem genereaza frustrari si se termina cu estorcarea de bani la frontiere. In America de Nord se apeleaza la companii de transport care activeaza in afara RM si care accepta sa distribuie acasa. Acestea sunt companii din Romania, Ucraina sau alte state invecinate cu RM. Bineinteles ca noi platim mai scump decat altii care trimit colete la Bucuresti, Atena ori Kiev, dar este iarasi din cauza sistemului ambiguu instalat in capul mesei la Chisinau;
 12. Tariferele pe care le platesc ai nostri pentru a da un telefon acasa sunt duble ori triple. Despre asta am mai scris anterior si am bagat Mondtelecom in tagg, dar degeaba. Am postat grafice despre diferente de pret si nu a durut pe nimeni in cot. Multi parinti nu au acces la internet si singura lor metoda sa se conecteze cu copiii de peste mari si tari este telefonul fix sau mobil. Ce crezi insa? Cand intrebam companiile de telefonie despre aceasta nedreptate astia ridica din umeri si ne spun sa intrebam Guvernul nostru, caci ei stiu de ce. Tot aici pot baga si problematica biletelor de avion pentru Chisinau. Acestia sunt mai scumpe decat pentru Bucuresti. Ni se spune mereu ca executivul molovean stie de ce….

Cred ca mai sunt pobleme. Multe. Le poti scrie in comentarii. Poti totodata trimite aceasta postare si candidatilor pentru functiile de deputat pentru America de Nord, Europa de Vest si tarile CSI. Le va fi mai usor sa se pregateasca de discursuri atunci cand se intalnesc cu poporul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s